HTML

Grün Andor, lábatlan jegyzetek

Majdnem 20 cm vagyok (és mint tudjuk az már fegyver). Fajtámat tekintve csiga. Figyelek, embereket és reakcióikat. Egy bekapcsolt tv, egy itt-ott felejtett újság, egy nyitva hagyott könyv, egy beszélgetés szemeim felett. És olvasd, hogyan látom én, a tieid dolgait.

Videók

Sanyi a bagoly

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • April Goblin: Decukidecukidecukiiiiii :D (2016.11.12. 20:56) Nem meg a fajom
  • sanyi a bagoly: HAJRÁf Andorom! (2011.09.02. 23:51) Ismét
  • immortalis: A steampunk csigabiga rettenetesen vagány. (2010.09.23. 20:58) Autómentes nap
  • sanyi a bagoly: meztelen ebéd! ÁÁÁáááá (2010.08.21. 14:30) Újabb top 10 filmcsi(ga)
  • immortalis: Belement valami a szemembe... Kár, hogy a világ (legalábbis az a része, ahol mi élünk,) nem er... (2010.08.05. 07:32) Így is lehet

Látogatók

free counters

Térkép

Linkblog

2009.03.23. 23:43 Grün Andor

Burgundi (eszi)csiga

 

Hozávalók :

- 12 db szép nagy csiga,
- 3-4 dl borecet vagy ecet,
- 1 üveg fehérbor,
- 25 dkg vaj,
- 6 marék só,
- 2 fej vöröshagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 2 sárgarépa,
- kakukkfű,
- 2 csomag petrezselyem,
- babérlevél,
- bors,
- 3 marék zsemlyemorzsa.

   A csigákat 2-3 napi éheztetés után vízzel lemosni és egy széles edényben langyos vízzel addig tölteni, amíg jól ellepi őket. Két nagy marék sót és 1,5-2 dl ecetet is bele. Fakanállal néha megkeverni és fél órát ázni hagyni! Majd leöntjük ezt a levet, és még kétszer megismételjük a műveletet. Ettől a csigák, kiadnak magukból minden nyálkásságot és egyéb anyagokat. A mészházuk az ecettől szépen kitisztul, sőt még a lelkük is ettől távozik el. Tehát sem agyoncsapni, sem agyon forrázni nem kell őket, az áztatások végére, garantáltan mind elpusztul. Ezután addig öblítjük őket, amíg teljesen megtisztulnak minden nyálkától.
   Elkészítjük a főzőlevet. Egy leveses lábosba bele az üveg bort, csigákat, 1 csomag petrezselymet, pár babérlevelet, kakukkfüvet, sót, 1 négybe vágott lilahagymát, 2 szétvágott fokhagymát, 2 répát szétvágva és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ebben a lében 3 órát főzzük, miközben néha megkeverjük, és utána töltjük az elpárolgott vizet.
   Amíg rotyognak a lében, elkészíthetjük a fűszervajat. A margarint langyos helyre tesszük, hogy meglágyuljon. 1 fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, 1 csomag petrezselymet, nagyon apróra vágunk, pici kakukkfüvet, 3-4 csipet őrölt borsot, 4-5 csipet sót bele és egyenletesre keverjük.
   Ha megfőttek a csigák, a főzőlét a zöldségekkel együtt, a csigák kivételével kiönthetjük. A csigákat egy hústűvel kihúzzuk a házukból, és a húsról lemasszírozzuk a zsigereket. Esetleg kést is használhatunk, de a főzéstől elég puha a húsuk. A csigaházakat szükség szerint leöblíthetjük és ajánlatos kiszárítani őket.
   A csigaházakba fél mokkás kanálnyi fűszervajat teszünk, majd rá egy csigatestet és újabb fél kanál fűszervajjal lezárjuk a bejáratot. A házacskákat szájukkal felfelé tepsibe tesszük és az egészet pazarul meghintjük zsemlemorzsával. A sütőt előforrósítjuk kb. 220 °C-ra  és 5 percre betesszük a tepsit, ügyelve arra, hogy a csigaházak ne gurigázzanak.
   Az 5 perc alatt a vaj részben megolvad és a zsemlemorzsa rózsaszínre barnul.


Na, én értettem a tegnapi képeket is, de kissé didaktikus a csávó, ez van.

Ma ez az üzike talált meg, de, figyelmeztetlek, ismerem a stílust, tudom hova dolgozol.

 

Szólj hozzá!

Címkék: recept burgundi didaktika


A bejegyzés trackback címe:

https://grunandor.blog.hu/api/trackback/id/tr981021470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása